Det kræver alligevel en del, at gøre dit juletræ klat til at gaverne kan komme til at ligge under træet og dermed være klar til juleaften.
Juletræet kom fra Tyskland
Skikken med at tage et grantræ ind i stuen og gøre det til et juletræ er kommet til Danmark fra Tyskland via en række dansk-tyske familier i starten af 1800-tallet. Nogen mener at træet er et symbol for Livets træ fra Edens have, og dermed er der link til den kristne jul.
Hvilket træ skal vælges?
I 1848 skrev Peter Faber den berømte julesang Højt fra træets grønne top stråler juleglansen. Men hvilket slag grantræ er det, danskerne bruger som juletræ. Den mest populære gransort til et juletræ er Nordmannsgranen, der udgør ca. fire ud af fem danske juletræer. Denne gransort kaldet også Ædelgran, står meget elegant og symmetrisk og i øvrigt holder længe. Alternativer er et Rødgran, hvor der er lidt mere plads mellem grenene eller Sølvgran, hvor rets måle har et sølvfarvet skær, som giver ekstra smukhed.
Det rigtige pynt
Det er selvfølgelig individuelt fra familie til familie hvilken slags pynt, der er tradition for at have på sig juletræ. Men der er selvfølgelig en række ting, der går igen de flere steder. Langt de fleste har julekugler, og tilmed mange af dem på træet. Det ser bare god ud. Nogle har flag, andre sølvglimmer, og kunstig sne. Klassisk er også hjerter, gerne i papirflet. Gennemgående er det dog, at det er vigtigt at forsøge at give juletræet et personligt præg i den måde, som det bliver pyntet på. Om dette kan du læs mere på juletrae.dk.
Nogen har det i plast
De senere år er en række noget anderledes juletræer trådt ind på markedet. Nemlig juletræer i plast, der kan bruges år efter år. Det er typisk dem, der ønsker et lidt mindre træ til blot at skabe hyggestemning, der vælger denne løsning. Og det er jo superlet, og nok også billigere, ar have et juletræ af plastik liggende, som lynhurtigt kan tages frem og sætte op efter behov. Og så skal der heller bruges meget tid på at pynte det. Endnu en mulighed er juletræer i papir eller i krydsfiner, men det er typisk til at have stående på et bord eller en reol.
Man skal have en fod
Juletræet skal have noget, der holder det stående. Altså en juletræsfod. Ofte kan der vælges de medfølgende engangs træfødder. En let løsning. Men også en løsning der typisk gør, at træet ikke kan holde sig længe. Der findes nemlig juletræsfødder, hvor det er muligt at give vand til sit træ. Det er blot at løbende hælde vandt i foden, så holder dit juletræ sig pænere, og naturligvis også i længere tid. Men igen kommer det an på hvilke traditioner, der er i den enkelte familie. Nogen har nemlig kun træet i stuen i selve juledagene, mens andre gerne beholder det i meget længere tid.
Husk juletræstæppe
Rigtig mange danskere stiller deres juletræ på et juletræstæppe. Tæppet er typisk i flotte julefarver, og giver dermed ekstra stemning til dit rum. Men et juletræstæppe har flere fordele. Det beskytter dit gulv mod træet, og så er det det oplagte sted, at placere dine julegaver.
Be the first to comment